Pakotesääntely kiristymässä toukokuussa
30.04.2025

Hallitus on aiemmin antanut esityksen rikoslain muuttamisesta. Muutoksilla pannaan kansallisesti täytäntöön Euroopan unionin pakoterikosdirektiivin velvoitteet. Pakoterikosdirektiivin tarkoituksena on varmistaa pakotteiden rikkomisen rangaistavuus ja rangaistusten vähimmäistaso Euroopan unionissa. Uusien säännösten on tarkoitus tulla voimaan 20.5.2025.
Pakoterikos ja muut uudet rikosnimikkeet sekä rikkomisesta seuraavat rangaistukset
Rikoslakiin sekä tiettyihin muihin lakeihin on ehdotettu useita muutoksia pakotteiden noudattamisen tehostamiseksi. Muutoksen keskeiset kohdat:
Uudet rikosnimikkeet: Rikoslakiin on ehdotettu lisättäväksi säännökset pakoterikoksesta, törkeästä pakoterikoksesta, tuottamuksellisesta pakoterikoksesta ja pakoterikkomuksesta. Samalla säännöstelyrikosta koskevia säännöksiä muutettaisiin niin, etteivät ne enää koskisi pakotteiden rikkomista. Pakoterikoksen yritys olisi myös rangaistavaa, sillä voi olla hankalaa erotella, milloin teko on yritys- ja milloin tekovaiheessa. Teon jääminen yritykseksi myös yleensä johtuu seikoista, esimerkiksi viranomaisvalvonnasta, joilla ei ole merkitystä arvioitaessa moitittavuutta. Uusia pakoterikossäännöksiä sovellettaisiin myös Suomen ulkopuolella tehtyihin rikoksiin, vaikka kyseisessä maassa ei olisi säädetty rangaistusta pakoterikoksista. Säännökset soveltuvaisivat Suomen kansalaisiin ja niihin rinnastettaviin henkilöihin.
Rangaistusten koventaminen: Pakotteiden rikkomisesta määrättävät rangaistukset voivat jatkossa olla entistä ankarampia. Jatkossa myös oikeushenkilöihin soveltuisivat säännökset pakoterikoksesta, törkeästä pakoterikoksesta ja tuottamuksellisesta pakoterikoksesta. Yhteisösakon enimmäismäärä olisi 5 prosenttia oikeushenkilön liikevaihdosta, mutta kuitenkin vähintään 850 000 euroa ja enintään 40 miljoonaa euroa. Tämä poikkeaa merkittävästi rikoslain 9 luvun 5 §:ssä tällä hetkellä säädetystä yhteisösakosta, jonka alin rahamäärä on 850 euroa ja ylin 850 000 euroa.
Valvonnan tehostaminen: Jatkossa telekuuntelua, eli viestinnän kuuntelua tai tallentamista salassa sen kohteelta, voitaisiin käyttää törkeää pakoterikosta koskevissa rikostutkinnoissa. Tämä on perusteltua ammattimaisen ja järjestäytyneen talousrikollisuuden selvittämiseksi.
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet: Ilmoittajansuojelulain soveltamisalan piiriin kuuluisi muutoksen myötä myös pakotteiden rikkomisesta ilmoittaneiden henkilöiden suojelu. Ilmoittajansuojelulaki koskisi EU:n asettamien pakotteiden lisäksi myös YK:n turvallisuusneuvoston määräämien pakotteiden rikkomisesta ilmoittamista.
Miten huolellisen yrityksen tulisi toimia
Päivitä tarvittaessa yrityksen sisäinen ilmoituskanava ja sen käyttämistä koskeva ohjeistus.
Arvioi, millaisia riskejä yrityksen toimintaan kohdistuu pakotteiden noudattamisen sekä pakotteiden kiertämisen ehkäisyn osalta ja laadi tarvittavat sisäiset ohjeistukset siitä, miten pakotetarkistukset yrityksessäsi tehdään, pakotteita muuten noudatetaan ja pakotteiden kiertämistä havainnoidaan sekä ehkäistään.
Asiantuntijamme auttavat mielellään pakotteita koskevissa erilaisissa compliance-kysymyksissä.
Artikkelin kirjoittaja: Hanna Huttunen, Counsel, [email protected]
Tutustu muihin asiantuntijoihimme: Katariina Pesonen, Emilia Lostedt, Lotta Koskela, Rebecca Rafkin, Jesse Kinnaslampi
Lue lisää: Uudet pakotteita ja jäädyttämispäätöksiä koskevat Finanssivalvonnan määräykset ja ohjeet astuvat voimaan 1.3.2024, Pakotteet koskevat kaikkia
Tutustu pakotteisiin liittyviin uutisiin, artikkeleihin, sekä tuleviin ja menneisiin webinaareihin: pakote-praktiikan ajankohtaista -sivulta, Compliance-palveluihimme osaamisalueet -sivulta sekä whistleblowing -palveluumme sitä koskevalta sivulta.