Kasvuyrittäjä, muistitko sopimukset?

26.11.2018

Startup-yrittäjä, muistitko sopimukset? - Lexia

Suomalaiset startupit huolehtivat sopimusasioistaan yllättävän huonosti. Riskejä ei tunneta, ja tärkeimmätkin sopimukset ovat usein retuperällä. Verkossa toimivat uudet työkalut auttavat tekemään juridisesti päteviä sopimuksia ja nopeuttavat sopimista.

 

– Jos yrität, tee sopimus. Kirjallisesti. Sopimukset ovat pelisääntöjä, joilla hallitset riskejä ja vältät riitoja.

 

Aloittelevien yritysten sopimuksiin erikoistunut, Lexian osakas Markus Myhrberg toteaa, ettei sopimuksia tehdä riitojen varalle vaan menestyksen rakentamiseen. Fiksu sopiminen turvaa kaikkien osapuolien selustan.

 

Silti on hämmästyttävän yleistä, ettei startupilla ole lainkaan kirjallisia osakas-, työ- ja asiakassopimuksia. Erityisesti rahoittajia etsivien kasvuyritysten on tärkeä huolehtia, että perussopimukset ovat kunnossa. Sopimusongelmat voivat katkaista nousukiidon.

Sopiminen siirtyy verkkoon

Värikkääseen sopimuskulttuuriin on herätty kehittämään ratkaisuja. Legal tech ja sopimuspalvelut ovat globaalisti kasvavia aloja, joihin on tartuttu myös Suomessa.

 

Suomalainen startup on kehittänyt sopimustyökalun, jolla voi hoitaa sopimuksen koko elinkaaren verkossa: luonnokset, lähetyksen, neuvottelut, allekirjoitukset ja arkistoinnin. Dealsignia voi verrata verkkopankkiin – mutta rahan sijaan verkossa liikkuvat sopimukset.

 

– Dealsign vähentää sähköpostien lähettelyä, paperitöitä ja inhimillisiä virheitä. Uniikki ominaisuutemme on reaaliaikainen online-neuvottelu, toimitusjohtaja Tero Valkiala vertaa Dealsignia kilpailijoiden tuotteisiin.

 

Työkalussa voi luoda omia sopimuspohjia tai käyttää Dealsignin lakitoimistokumppanien, kuten Lexian tekemiä pohjia.

 

– Startupit voivat tehdä pitäviä sopimuksia pienemmilläkin resursseilla ja hyödyntää tarkistettua sisältöä ja helpottaa sopimusprosessia.

Tekijänoikeudet selkeiksi

Startupin sopimukset eivät ole yhdentekevää pientä pränttiä. Kyse on siitä, että osakkaat sopivat keskenään vastuista ja oikeuksista.

 

Suurpiirteisellä sopimisella voi olla ikäviä seurauksia. Jos sopimus on tehty huolimattomasti tai sitä ei ole lainkaan, pahimmassa tapauksessa sijoittajat kaikkoavat tai yrityskauppa jää solmimatta. Sopimusmiina voi rampauttaa koko yrityksen toiminnan.

 

– Ilman työ- tai osakassopimusta osakas voi kävellä ulos ovesta yrityksen kehittämän teknologian tekijänoikeudet mukanaan, Myhrberg muistuttaa.

 

Lisätiedot:
  • Lexia: Markus Myhrberg, osakas, puh. +358 40 505 5343, markus.myhrberg@lexia.fi
  • Dealsign: Tero Valkiala, toimitusjohtaja, puh. +358 50 414 1950, tero@dealsign.io

Lexian Dealsignille suunnittelemat sopimuspohjat: www.dealsign.io/partners/lexia

Back to Top