Asianajotoimiston arki ei pyöri ilman oikkareita  

15.12.2017

Lexiassa vierailevat kohtaavat suurella todennäköisyydellä vastaanotossa ensimmäiseksi oikeustieteen ylioppilaan. Yksi ystävällisistä kasvoista tiskin takana on toisen vuoden opiskelija Laura Hartzell, joka aloitti Junior traineena reilu vuosi sitten. Junior traineet ovat yleensä 1.-3. vuoden oikeustieteen opiskelijoita.

 

5. vuoden opiskelija, Legal trainee Tapio Kivioja puolestaan avustaa juristeja. Legal traineet ovat vähintään 3. vuoden opiskelijoita ja heidän työnkuvaansa kuuluu avustavat tehtävät toimeksiannoissa, juristien ohjauksessa.

 

Oikkarit työskentelevät noin 1-3 työpäivää viikossa.

 

– Minusta työt tasapainottavat opiskelua, sillä en jaksaisi päntätä joka päivä. Toki koulu menee aina työn edelle, ja onneksi työvuorojen sumpliminen ei ole ollut koskaan ongelma, Laura kertoo.

 

Junior traineena Laura vastaa osaltaan yleisestä toimiston arjen sujuvuudesta, kuten hankinnoista ja asiakaspalvelusta, sekä avustavista tehtävistä, kuten oikoluvusta, käännöksistä ja mapituksista.

Vastuuta saa ja sitä annetaan

Vastuu kasvaa kokemuksen kertyessä ja Legal traineet tekevätkin jo vaativampia töitä: he avustavat juridisessa työssä esimerkiksi selvittäen oikeuskäytäntöä ja hallituksen esityksiä sekä lukien oikeuskirjallisuutta. Tietoja pääsee tämän jälkeen usein soveltamaan käytäntöön, esimerkiksi kirjelmien luonnostelun myötä.

 

Tapio avusti marraskuussa osakas Peter Jaaria markkinaoikeudessa Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvaan liittyvässä tekijänoikeusriidassa. Tehtävä oli Tapiolle tärkeä työkokemus.

 

– Oli todella mielenkiintoista ja antoisaa olla mukana casessa alusta asti, saada kontakti asiakkaan edustajiin ja olla mukana muun muassa todistajien preppauksessa. Olin myös mukana kaikissa viidessä istuntopäivässä tehden muistiinpanoja, joita kertyikin 75 sivua, Tapio nauraa.

 

Lexian tyyliin kuuluu antaa vastuuta ja auttaa nuorempia kehittymään työssään käytännön kautta.

 

– Sisäinen ohjenuoramme on ”Pro, mutta rento”. Eli työnteon on oltava laadukasta ja tehokasta, mutta ei kuitenkaan liian ryppyotsaista. Meistä on tärkeää, että on kiva tehdä töitä toisten kanssa ja kaikilla on yhteinen maali. Kun nämä osa-alueet ovat kunnossa, annamme mielellämme lisää vastuuta ja entistä haastavampia tehtäviä, Lexian Chief Happiness Officer Maria Hämäläinen kertoo.

Pönötystä ei kaipaa kukaan

Monipuolisten työtehtävien lisäksi Laura ja Tapio kiittelevät Lexian kannustavaa asennetta.

 

– Työyhteisömme on todella tasavertainen: kaikki auttavat ja kaikilta voi kysyä apua. Pönötysmeininki puuttuu täältä kokonaan, Laura ja Tapio toteavat yhteen ääneen.

 

Oikkareille antoisinta on tietenkin päästä näkemään asianajajatyön arkea.

 

– Töissä oppii erottamaan olennaiset asiat epäolennaisista ja tietyt asiat tulevat tutuiksi vain kokemuksen myötä, niitä ei voi opiskella. Sitä paitsi töissä asioihin syventyy aivan toisenlaisella tavalla kuin tenttiin lukiessa, Tapio tuumaa.

 

– Tämä on ensimmäinen alaan liittyvä työpaikkani ja näin opintojen alkuvaiheessa on hyvä päästä tutustumaan kaikkiin oikeudenaloihin. Nykyään pelkkä juridinen osaaminen ei enää riitä, vaan juristin on oltava moniosaaja, Laura sanoo.

 

Laura kertoo muun muassa it-taitojensa kehittyneen paljon työn myötä, ja Lexia on tarjonnut koulutusta it:stä, asiakaspalvelusta ja compliancesta.

 

– Täällä tulee tunne, että meihin panostetaan ja meitä autetaan kehittymään, Laura kiittelee.

Haemme nyt kahta uutta Legal traineeta – Hae perjantaihin 5.1.2018 mennessä

Jos myös sinun asenteesi työtä kohtaan on ”pro, mutta rento”, saatat olla uusi lexialainen. Tule toteuttamaan kanssamme toimialan muutosta ja hae >>

 

(teksti & kuva: Tuija Hirvonen)
Back to Top