Yrityksen toiminnan uudelleenjärjestelyt: raskaalta tuntuva prosessi voi auttaa uuteen alkuun

24.08.2016

”Ensimmäinen ohjeeni on olla ajoissa liikkeellä. On hyvin tyypillistä, että yrittäjä painii ongelmiensa kanssa yksin ja koettaa selvitä tilanteesta parhaansa mukaan. Saatetaanhan siinä selvitäkin, mutta aina on paremmat mahdollisuudet, kun ongelmien ei ole annettu kasvaa liian suuriksi”, sanoo Lexian Counsel Jari Maaranen.

Uudelleenjärjestelyt ja konkurssit ovat tulleet Jarille tutuiksi insolvenssioikeuden parissa vietettyjen liki 20 vuoden aikana. Silti yritystoiminnan uudelleenjärjestely -termillä, eli niin kutsutulla turnaroundilla, on hänen mielestään turhaan apea kaiku. Uudelleenjärjestely on hyvä vaihtoehto yrityksen kohdatessa taloudellisia ongelmia.

Uudelleenjärjestelyllä haetaan ratkaisut yritystoiminnan sakkaamiseen

Ongelmat alkavat usein tilapäisillä maksuvaikeuksilla, ja jo ensimmäisten rästiin jäävien laskujen kohdalla pitäisi havahtua. Usein yrittäjälle itselleenkin tulee yllätyksenä, miten nopeasti tilanne pääsee huonoksi. Parhaiten tällaisilta yllätyksiltä suojaa huolellinen budjetointi ja talouden seuranta. Yrittäjän tulisi tietää, mitä hänen yrityksessään tapahtuu.

Uudelleenjärjestelyssä Jari lähtee liikkeelle seuraavista perusasioista:

  • Onko liiketoiminta järkevää, ja onko yrityksen tuotteille/palveluille markkinoilla kysyntää?
  • Onko yrityksessä oikea määrä oikeanlaisia työntekijöitä?
  • Yhtiön vieraan pääoman määrä ja laatu, sekä millä aikataululla se on maksettava pois

”Näiden asioiden selvittämisellä pääsee hyvin liikkeelle. Toki mietimme yhdessä laajemminkin esimerkiksi sitä, tarvitaanko lainaa tai jotain muita järjestelyitä. Tai mitä ei tarvita ja mistä omaisuudesta pääsee nopeasti eroon”, Jari selittää.

Tilannekartoituksen jälkeen tutustutaan tarkemmin yhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja etsitään yhdessä mahdolliset liiketoiminnan virheet, jotka aiheuttavat yritystoiminnan sakkaamisen.

”Järjestelyiden lopputuloksena pitää olla terve, toimiva ja kannattava yritys, joka pystyy selviämään kaikista haasteistaan”, Jari summaa.

Tahot yleensä valmiita sopimaan järjestelyistä

Ei uudelleenjärjestely tietenkään mitään hauskanpitoa ole. Prosessi voi tuntua raskaalta, varsinkin jos joudutaan tekemään vaikeita ratkaisuja.

”Mutta aina kannattaa kuitenkin yrittää. Nykyään toimittajat, pankit, verottaja ja muut tahot ovat yhteistyökykyisiä, antavat melko hyvin maksuaikaa tai ovat valmiita sopimaan muista järjestelyistä”, Jari kertoo.

Kun ratkaisut on löydetty, on yrittäjän syytä pitää kiinni sovituista maksujärjestelyistä. Parhaassa tapauksessa yritystoiminta tervehtyy ja yritys pääsee jälleen jaloilleen.

Toisinaan käy kuitenkin niin, että uudelleenjärjestely ei auta ja on todettava, että yritys on haettava yrityssaneeraukseen tai konkurssiin.

”Konkurssiakaan ei pidä pelätä, sillä on tilanteita, joissa se on paras vaihtoehto”, Jari toteaa.

Jos yritykselläsi on jo maksuvaikeuksia tai ne uhkaavat, kannattaa miettiä ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Mitä aiemmin korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään, sitä paremmat mahdollisuudet on löytää toimivat ratkaisut.

Kerromme mielellämme lisätietoja, ota yhteyttä:
Counsel Jari Maaranen, puh. 0400 531 956, [email protected]

Back to Top