Ukrainalaisen startup-yhteisön tukeminen on konkreettinen tapa auttaa maan jälleenrakentamisessa – Lexia mukana nuorien innovaattorien mentorointiohjelmassa

30.05.2022

Startup-yhteisö sekä yritykset Suomessa, Baltiassa ja Ukrainassa ovat startanneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on tukea Ukrainan jälleenrakennusta, puolustusta sekä nuorten parempaa tulevaisuutta jo käynnissä olevan sodan aikana.

Ukrainalainen yrityshautomo Ukrainian Future järjestää touko-kesäkuussa lupaaville ukrainalaistaustaisille startup-yrityksille kilpailun, jossa etsitään innovaatioita puolustusteollisuuden, kyberturvallisuuden, elintarviketeollisuuden, maatalouden, rakentamisen, energian sekä terveydenhuollon aloille.

Kilpailuun kuuluvassa mentorointiohjelmassa parhaiten pärjänneet startupit saavat valmennusta Suomesta, Baltiasta ja Ukrainasta tulevilta kokeneilta yrittäjiltä ja liiketoimintaosaajilta. Paras tiimi palkitaan 10 000 euron arvoisella palkinnolla. Lisäksi useat yhteistyöyritykset tarjoavat palveluitaan pro bono yli 30 000 euron arvosta ukrainalaisten startupien kasvun vauhdittamiseksi.  

”Ohjelma tarjoaa startupeille mahdollisuuksia pysyä Ukrainassa puolustaen Ukrainaa ja osallistuen jälleenrakennukseen sekä integroitua globaaliin startup-ekosysteemiin avaten uusia rahoitusmahdollisuuksia”, kertoo Ukrainian Future -yrityshautomon toimitusjohtaja Vitaliy Lisovyi.

Ukrainian Future -yrityshautomon neuvonantajana toimiva Hannele Mennala kertoo, että ohjelma on konkreettinen tapa auttaa Ukrainaa.

”Ohjelmassa syntyy ratkaisuja, kontakteja ja osaamista, joiden uskon edistävän konkreettisella tavalla Ukrainan jälleenrakentamista, jossa suomalaisella vahvalla koulutus ja yrittäjyysalan osaamisella tulisi olla merkittävä rooli,” Hannele Mennala sanoo.

Lexialle startup- ja kasvuyritysten tukeminen juridisesti on tuttua puuhaa: olemme tehneet vuosia yhteistyötä startuppien kanssa ja asiantuntijamme tietävät, millaista tukea yritykset alkuvaiheessa kaipaavat.

”Olemme iloisia päästessämme avustamaan Ukrainan jälleenrakentamista ja jakamaan osaamistamme ukrainalaisille innovaattoreille. Kun juridiset asiat ovat kunnossa alkuvaiheesta lähtien, yrittäjä voi keskittyä rauhassa oman menestyksensä kasvattamiseen”, sanoo mentorointiohjelmasta Lexiassa vastaava Senior Associate Marko Moilanen.

Työkaluja innovointiin ja uskoa tulevaisuuteen

Pitching-kilpailuna ja mentorintiohjelmaa tukee suuri kansainvälisten neuvonantajien, yritysjohtajien ja yrittäjien joukko Suomesta, Virosta ja Ukrainasta. Yhteistyökumppaneita Lexian lisäksi ovat mm. Greenstep, Miltton, Liquido Ventures, Howspace ja Amazon Web Services.

Empowering Future Entrepreneurial Ukraine -ohjelman tavoitteena on löytää potentiaalisia innovaatioita maailmanmarkkinoille ja vahvistaa Ukrainan nuorten positiivista uskoa tulevaisuuteen tilanteessa, jossa sodan ensimmäisen kuukauden aikana 4,3 miljoonaa lasta on YK:n mukaan joutunut pakenemaan kodeistaan. Hyödyllisille innovaatioille on hyökkäyssodan runtelemassa Ukrainassa entistä suurempi tarve.

Forbesin mukaan 250 000 IT-työntekijän ja teknologia-alan yrittäjän armeija Ukrainassa on aktivoitunut tehokkaasti käyttämään osaamistaan informaatiosodassa Venäjää vastaan aseinaan kännykät ja tietokoneet. Ohjelma tarjoaa väylän mobilisoida lahjakkaita tiede- ja teknologiasuuntautuneita ukrainalaisia nuoria ja tulevaisuuden muutoksentekijöitä osallistumaan verkossa paremman tulevaisuuden rakentamiseen Ukrainalle – riippumatta heidän sijaintipaikastaan.

Lisätiedot ohjelmasta: Hannele Mennala, puh. +358 50 486 8586, hannele.mennala@gmail.com

Lisätietoja Lexiassa: Marko Moilanen, Senior Associate, puh. +358 40 517 0002, marko.moilanen@lexia.fi

Back to Top