StageZero Technologies

StageZero Technologies kouluttaa tekoälyä tunnistamaan ääntä – Lexia auttaa tietosuojan toteuttamisessa

”Huomasimme varhaisessa vaiheessa, että oli luonnollista panostaa alusta lähtien myös juridiseen puoleen, sillä tietosuojavelvoitteista huolehtiminen on merkittävä kysymys niin meille kuin asiakkaillemme. Lexia on osoittanut erikoisosaamistaan ja auttanut meitä merkittävästi luomaan asiakkaidemme keskuudessa maineen eettisen tekoälyn edelläkävijänä," sanoo perustajajäsen ja toimitusjohtaja Thomas Forss.

Tekoälyä pidetään viidentenä teollisena vallankumouksena, ja se muuttaa pysyvästi ihmisten ja yritysten toimintaa sekä vuorovaikutusta. Puheentunnistus ja konenäkö ovat tekoälyn osa-alueita, jotka algoritmien lisäksi vaativat suuren määrän tekoälyn koulutusdataa, kuten kuvia ja ääninäytteitä. Eettinen suhtautuminen tekoälyyn näkyy Euroopassa esimerkiksi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksissa, joilla pyritään turvaamaan kansalaisten yksityisyys ja henkilötietojen suoja.

Helsinkiläinen kasvuyritys StageZero Technologies on tunnistanut alati kasvavan tarpeen huomioida tietosuojalainsäädännön vaatimukset kerätessä AI-dataa pieniltä ja suurilta yrityksiltä – tästä on tullutkin heidän keihäänkärkipalvelunsa. Tämä tarkoittaa sekä datan luomista että luokittelua asiakkaiden AI-projekteja varten.

StageZerolla on dataprosessointiin uudenlainen lähestymistapa: yritys tekee yhteistyötä muun muassa mobiilisovellusten käyttäjien sekä urheiluseurojen jäsenien kanssa datan luomis- ja luokitteluprosessissa. Nämä kumppanuudet puolestaan tarjoavat uuden rahoitusväylän sovelluskehittäjille, jotka saavat osuuden syntyneestä liikevaihdosta, sekä urheiluseuroille, jotka saavat korvauksen esimerkiksi tekstien lukemisesta puheentunnistusta varten.

StageZeron ja Lexian tiet kohtasivat pelialan startup-yrityksille tarkoitetussa neuvontapalvelussa. Yhteistyö alkoi optio-ohjelman luomisella ja työoikeuteen liittyvien asioiden ratkomisella. Myöhemmin Lexia on tukenut StageZeroa muun muassa rahoitusjärjestelyihin liittyvässä juridiikassa sekä tietosuoja-asioissa.

”Huomasimme hyvin varhaisessa vaiheessa, että oli järkevää panostaa alusta lähtien myös juridiseen puoleen, sillä tietosuojavelvoitteista huolehtiminen on merkittävä kysymys asiakkaillemme. Lexia on osoittanut erikoisosaamistaan ja auttanut meitä merkittävästi luomaan asiakkaidemme keskuudessa maineen eettisen tekoälyn edelläkävijänä”, sanoo StageZeron perustajajäsen ja toimitusjohtaja Thomas Forss.

StageZeron ainutlaatuinen tapa kerätä dataa tekoälyn koulutukseen merkitsee myös uudenlaisten oikeudellisten ongelmien ratkaisemista juristeille.

”Olemme päässeet StageZeron tiimin kanssa yhdessä pohtimaan äänidataan liittyviä tietosuojakysymyksiä, esimerkiksi tunnistettavuuden häivyttämistä äänidatasta”, StageZeron asiakkuudesta vastaava ja pelialaan erikoistunut juristi Juuso Turtiainen sanoo.

Tekoälyn opettamista varten StageZero on luonut myös aivan uudenlaisen varainkeruumahdollisuuden esimerkiksi urheiluseuroja varten. Tekoälyn kouluttamiseksi tarvitaan valtavaa määrää erilaisia ääninäytteitä, ja tässä piilee seurojen yhteistyömahdollisuus. Urheiluseuran jäsenet lukevat ääninäytteitä, ja StageZero käsittelee näytteitä tekoälyn koulutusmateriaalin laatimiseksi.

”Keskitymme jatkossakin tekstin, puheen sekä konenäköön liittyvien ratkaisujen hyödyntämiseen eri toimialoilla. Autamme asiakkaitamme ratkomaan tekoälyyn liittyviä ongelmia näissä segmenteissä. Tyypillisesti 80 % tekoälyprojekteihin käytetystä ajasta kuluu datan käsittelyyn liittyvään toimintaan ja vaatii ammattitaitoa, jota yritykset tarvitsevat”, Thomas Forss kertoo.

Back to Top