Yritysjuristin tehtävästä asianajotoimistoon? ”Vaati kanttia, mutta kannatti”

14.11.2017

Susanna Sariola Lexia

Juristi Susanna Sariola teki vuoden alussa loikan yritysjuristin tehtävästä asianajotoimistoon. Aluksi ajatus vaihdoksesta arvelutti, mutta Susanna huomasi nopeasti urapolun uudelleen rakentamisen olleen kaikin puolin kannattava liike.   

 

Susanna Sariola on tehnyt uran yritysjuristina muun muassa Nokian, Koneen ja Microsoftin kaltaisissa teknologiayrityksissä. Kun Microsoft Mobilen liiketoimintaa ajettiin alas vuonna 2016, Susanna alkoi pohtia uransa seuraavia steppejä. Tuolloin ajatus asianajotoimistoon siirtymisestä alkoi askarruttaa.

 

– Pakko myöntää, että pidin asianajoalaa tylsänä ja byrokraattisena, enkä kokenut istuvani perinteiseen asianajotoimistoon. Lexia tuntui kuitenkin heti erilaiselta toimistolta, joten kiinnostuin, Susanna kertoo.

 

Vaikka urapolun tietynlainen uudelleen rakentaminen mietityttikin, Susanna päätti ottaa haasteen vastaan –  työt Lexiassa alkoivat helmikuussa 2017.

Asiakkuuksien hoitaminen tuo työhön uutta väriä

Susanna on viihtynyt Lexiassa, ja alussa suurelta muutokselta tuntunut loikka on sujunut hyvin. Susannan mielestä työkavereilla on suuri merkitys työssä viihtymiseen, ja Lexian epämuodollinen toimintatapa tuntui omalta – osakkaita ei tarvitse pokkuroida ja ilmapiiri on muutenkin kannustava sekä rento.

 

Yritysjuristina Susanna teki erityisesti sopimusjuridiikkaa ja osallistui liiketoiminnan johto- ja ohjausryhmiin – Lexiassa hän on saanut tuoda karttunutta liiketoimintaosaamista asiakastyöhön. Eniten hän on kuitenkin nauttinut monipuolisesta työnkuvastaan.

 

– Olen saanut tehdä töitä todella laajalla skaalalla, startupeista pörssiyhtiöihin. Pääsen hyödyntämään aikaisempaa osaamistani ja saan työskennellä itsenäisesti. Toki olen oppinut myös paljon uutta, Susanna summaa kulunutta vuotta.

 

Yksi uusista asioista on ollut ulkoisten asiakkuuksien hoitaminen ja myyntityö. Uudet työtehtävät ovat kuitenkin sujuneet ilman hankaluuksia.

 

– Ennakkoasenteeni oli, että en halua myydä mitään. Mutta kuinka ollakaan – nyt se on yksi työni hauskimmista puolista. Asiakkaat ovat todella mukavia ja heiltä saatua palaute motivoi minua työssäni, Susanna kertoo.

 

Uuden työn myötä ulkomaille suuntautuvat työmatkat, säännölliset iltatyöt ja aikavyöhykkeiden vuoksi epäkäytännölliset palaveriajat ovat jääneet pois. Susanna asuu ja työskentelee Tampereelta käsin, mutta työmatkoja Helsinkiin tulee viikoittain.

 

– Varsinkin lapsien vuoksi arvostan työn joustavuutta erittäin paljon, Susanna sanoo.

Tähtäimessä asianajotutkinto

Susanna suorittaa parhaillaan myös asianajotutkintoa ja tavoitteena on suorittaa se ensi vuoden aikana.

 

Lisäksi Susanna haluaa kehittyä vielä lisää myynnissä ja asiakastyössä ylipäätään.

 

– Juristin pitää kehittyä koko ajan ja olla kiinni ajassa. Juridisen sisällöntuotannon lisäksi juristilla pitää olla myös kanttia ehdottaa asiakkaalle uusia ratkaisuja. Siinä vaaditaan osaamisen lisäksi vahvaa näkemystä ja asiakkaan tuntemista, Susanna summaa nykyaikaisen asiakkuuden hoidon.

 

(Teksti: Tuija Hirvonen, kuva: Susannan kotialbumi)
Back to Top