Samulin blogi: Johtaminen on pirun vaikea laji

15.03.2019

Olen vähän eri mieltä siitä, mitä nykypäivänä johtamisessa korostetaan ja mitä pitäisi korostaa.

Me Lexiassa haluamme olla edelläkävijöitä johtamisessa ja viedä sen seuraavalle tasolle. Olenkin vähän eri mieltä siitä, mitä yleisesti ottaen nykypäivänä johtamisessa korostetaan ja mitä pitäisi korostaa.

Jossain vaiheessa organisaatiokulttuurissamme vallalle on noussut ajatus, että tarvitsemme johtajiksi leadereita, emme managereita. Tähän liittyen on viisasteltu, että suomen kieli ei erottele toisistaan leadershippiä ja managementtia. Ja kuinka ihmisten johtaminen – leadership – on sitä, mitä niin kovasti tarvittaisiin ja perinteisen managementin aika on ohi.

Muutoksen läpivienti vaatii ihmisten sitouttamista. Siinä onnistuakseen ihmiset pitää saada innostettua tunteella mukaan. Tarvitaan siis leadershippiä.

Kasvuyrityksenä muutos on meille jatkuva olotila. Kaikki muuttuu jatkuvasti ja niin pitääkin olla. Leadershipillä voidaan toki innostaa kaikki mukaan muutokseen, mutta silkassa leadership-johtamisajattelussa katsantokanta on kovin kapea. Rinnalle tarvitaan siis jo aikansa elänyttä managementtia. Johtaminen on pirun vaikea laji.

Molempi parempi

Johtaminen on myös manipulointia; kuten myynti, asiakaspalvelu ja ylipäätänsä kaikki viestintä. Vaikka manipuloinnilla on varsin negatiivinen kaiku, manipulointi on myös vaikuttamista.

Miten vaikutusta voi sitten mitata? Tai muutosta ja johtamista? Miten lähtötilanteen ja tavoitteet voi asetella? Tai seurata ylipäätään yhtään mitään? Managementilla.

Muutos vaatii seurantaa ja se onnistuu parhaiten, kun nostetaan myös managementin tasoa. Ainoaksi toimivaksi johtamistavaksi jää siis yhdistää samassa suhteessa niin leadership kuin management.

Koska kasvu on muutosta ja kasvu vaatii johtamista, johtaminen ei voi olla epätasapainossa. Et voi olla yksin leaderi, vaan sinun pitää olla myös manageri. Joten itse asiassa suomen kieli ei olekaan väärässä, kun johtamiselle on vain yksi sana. Niin se pitää ollakin.

Me Lexiassa haluamme olla edelläkävijöitä johtamisessa ja viedä sen seuraavalle tasolle.


Samuli Koskela, toimitusjohtaja, puh. +358 40 5888 323, samuli.koskela@lexia.fi

Back to Top