Mitä tapahtuu EU-tavaramerkeille Brexitin jälkeen?

19.10.2020

EU:n lainsäädännön soveltaminen lopetetaan Brexitin vuoksi Iso-Britanniassa 31.12.2020. Tällä tulee olemaan vaikutuksia tämänhetkiseen EU:n tavaramerkkijärjestelmään. Iso-Britannian viranomaiset ovat antaneet ohjeet liittyen EU:ssa rekisteröityjen tavaramerkkien sovellettavuuteen.

EU:ssa jo rekisteröidyt tavaramerkit, jotka ovat rekisteröity joko Euroopan unionin teollisoikeuksien virastossa (EUIPO), tai Madridin pöytäkirjan mukaisesti (WIPO), muunnetaan automaattisesti kansallisiksi Iso-Britannian tavaramerkeiksi. Tämä kansallinen Iso-Britannian tavaramerkki kirjataan samoilla tiedoilla kuin EU:ssa rekisteröity tavaramerkki. Näin ollen rekisteröintipäivät ja luokitus tulevat olemaan samat, eikä Iso-Britannian tavaramerkkivirasto veloita tästä automaattisesti palvelusta mitään.

Sen sijaan vireillä olevat EU-tavaramerkkihakemukset (EUIPO) tai kansainväliset tavaramerkkihakemukset (WIPO) eivät enää 31.12.2020 jälkeen kata Iso-Britanniaa. Iso-Britannian kansallista tavaramerkkiä voidaan hakea erikseen yhdeksän kuukauden sisällä 1.1.2021 alkaen. Jos Iso-Britannian kansallista tavaramerkkiä haetaan tämän ajan puitteissa, tavaramerkkihakemuksella tulee olemaan samat hakemus- ja etuoikeuspäivät kuin alkuperäisellä EU- tai kansainvälisellä tavaramerkkihakemuksella. Lisäksi tavaroiden ja palvelujen suoja-ala on pidettävä samana tai kapeampana. Näin ollen ylimääräisten tavaroiden ja palveluiden rekisteröinti ei ole mahdollista, jos haluaa hyödyntää aiemmat määräpäivät. Erikseen haetusta tavaramerkistä Iso-Britannian tavaramerkkivirasto veloittaa normaalit maksut.

Kannattaa myös huomioida, että Iso-Britannian kansallista tavaramerkkiä ei voi enää käyttää EU-tavaramerkin väitteen perustana 31.12.2020 jälkeen. Jos siis olit ajatellut hakea EU-tavaramerkkiä, mutta olemassa oleva Iso-Britannian tavaramerkki olisi voinut aiheuttaa ongelmia, voit pian rekisteröidä tavaramerkkisi EUIPO:ssa.


Kaipaatko lisää tietoa? Asiantuntijamme auttavat mielellään!

Markus Myhrberg, partneri, praktiikan vetäjä, puh. 040 505 5343, markus.myhrberg@lexia.fi

Maria Storey, Associate, puh. 040 743 2222, maria.storey@lexia.fi

Back to Top